Week van de Afasie: ooit rijdt Eduard weer op zijn Honda.

VALBURG – Deze week is het De Week van de Afasie. Afasie is een taalbeperking als gevolg van hersenletsel, bijvoorbeeld door een hersenbloeding. Per jaar lopen 140.000 mensen hersenletsel op in Nederland, daarvan heeft twintig tot dertig procent afasie. Toch is afasie onbekend en om dat weg te nemen vertelt Eduard van Loon uit Valburg graag zijn verhaal.

Twee jaar geleden stapte Eduard van Loon na een wedstrijd van zijn klassieke Trialmotor in Koblenz. Toen hij zijn helm afzette, deed zijn rechterhand het niet meer. Daarna ging het licht uit. Een week later werd hij wakker in het ziekenhuis in Koblenz. Vanwege een zware hersenbloeding was zijn rechterhelft defect. Toen hij zijn mond opendeed om te vragen wat er aan de hand was, rolden er alleen maar wat vreemde klanken uit. Helaas had hij ook afasie als gevolg van de hersenbloeding.

Eduard: “Pas toen ik ging revalideren besefte ik echt dat ik niet meer kon lopen en praten. Ik zette meteen alles op alles om dat weer wel te kunnen.”

Ooit
Na een half jaar kon Eduard weer lopen en zijn rechterarm bewegen, hij oefent elke dag omdat er nog steeds verbetering in zit. Maar praten en schrijven lukte niet. Hij belandde bij het Afasiecentrum van zorgorganisatie Siza in Arnhem. Toen hij daar terecht kwam, ging het snel. “Ik ga 2 dagen per week naar Arnhem en oefen dan met de gespecialiseerde behandelaren van Siza. En nu gaat echt goed.” Op hoog niveau rijden kan Eduard vergeten, maar hij werkt nu elke dag aan zijn droom: weer kunnen motorrijden. “Het gaat me lukken, ooit.”

Reacties zijn gesloten.